
Biyoiklimsel Mimariye ve Bina Bilgisi Giriş
Saman, Toprak Ahşap veya Tezek Ile Inşaat etmek
Gün boyu sürecek bu çalışmada, biyoklimatik tasarımın ne demek olduğunu ve rahat bir çevre yaratmak için inşaat biliminin nasıl kullanılacağını ele alacağız.
Bir günlük atelye çalışmaları dizisinin bu ikincisinde, biyoklimatik tasarım ve çevresel şartlarla tasarım konularında derinleşmeye başlayacağız. Rahat bir çevre yaratabilmek için malzeme özelliklerinin neden önemli olduğunu anlamak için temel inşaat bilimi kavramlarını kullanacağız.
.
Atölye içeriği
Tam günlük teorik sunumlara dayalı olarak, bu atölye çalışması 4 bölüme ayrılmaktadır: 3 sunum ve 1 ziyaret (TezekEvleri Projesi).
Sunumlar
- Biyoiklimsel ve Mikro Iklim
- Yapı biliminin temelleri
- Yerel Yapı Malzemeleri ve Geleneksel Mimarlık
Program
- 9:30-10:00 Karşılama (Çay, kahve ve süt ikramı)
- 10:00-10:30 Kursun genel içeriği hakkında sunum, katılımcıların kendini tanıtması, 8bin100 projesinin sunumu
- 10:30-12:00 Sunum
- 12:15-13:45 Sunum
- 13:45-14:45 Öğle arası
- 14:45-15:45 Tezekevleri turu ve yapım süreci hakkında sunum
- 16:00-17:30 Sunum
- 17:30-18:00 Soru ve cevap, tartışma , kapanış
- 18:00-18:30 Kahve, çay, süt ikramı, vedalaşma
Gündönümü Çiftliği’nin Şartları:
Yemek
Öğle yemeği Gündönümü Çiftliği tarafından sağlanır. Ayrıca aralarda, çay, kahve ve atıştırmalıklar sunulacaktır. Yemekle alakalı bir alerjiniz varsa, lütfen bunu başvuru formunda belirtin.
Tuvaletler ve duşlar
Kamp alanında birçok kuru tuvalet ve duş alanları bulunacaktır.
Çocuklar
İş güvenliği nedeniyle malesef bu yıl çocukları ve 18 yaşından küçük genç katılımcıları kabul edemiyoruz.
İnternet
Maalesef çiftlikte internet ortak kullanıma açık değildir.
Önemli:
İneklerin ve Gündönümü Çiftliği çalışma ekibinin güvenliği ve refahı için, çiftlikte sınırlı alanlar bulunmaktadır. İlk gün gerçekleştirilecek çiftlik turunun ardından, çiftliğin belli bolgelerine girişe izin verilmemektedir. Bu konu hakkında ilk gün bilgilendirileceksiniz.
Ne getirilmeli?
- kirlenebilecek kıyafetlere,
- çalışma için uygun ayakkabılara (sandalet uygun değildir),
- bir deftere,
- termosa/su şişesine
- yüksek bir moda ihtiyacınız vardır.
Atölyeye dahil olanlar:
- 2 gün pratik ve teorik eğitim
- Öğle yemeği
- Tuvaletler (kuru) ve kamp yapanlar için duşlar
Atölyeye dahil olmayanlar:
- Kahvaltı
- Akşam yemeği
Ekibimiz

Betül Ergün, mimarlık eğitimi sırasında doğal yapıları keşfetmiş ve sonrasında kendini bu alanda geliştirmeye karar vermiş bir mimar ve doğaseverdir. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde farklı ekiplerle atölyelere katılarak doğal yapı teknikleriyle ve toprak sıvalarla çalışmıştır. 2016 ve 2017 yaz dönemlerinde çalıştığı Tezekevleri projesinde hem öğrenmeye devam etmiş hem de deneyimlerini paylaşma fırsatı bulmuştur.

Matthieu Pedergnana bir mimar ve inşaatçıdır. ODTÜ’de doktora çalışmasını tamamlamak üzere olup Avrupa’da bir çok atelye çalışmalarına katılarak doğal malzemelerle bina yapımını öğrenmiştir. Türkiye’de çeşitli yerlerde doğal malzemelerle inşaat ve ekolojik mimarlık konularında öğretim yapmıştır. Halen TezekEvleri Projesi’nde danışman olarak çalışmaktadır.

Gündönümü Süt Çiftliği’nin ev sahipleri Aysun ve Mehmet Sökmen bizi çiftliklerinde misafir edecekler. “8bin100” adlı yeni projeleri ile sağlıklı bir çevrenin geliştirilmesi için bütünleyici aktiviteleri bir araya getiren bir grup insanın beraber yaşadığı bir ortam amaçlamaktadırlar. Yapılacak atölye, böyle bir projenin gerçekleştirilebileceği ve motivasyonu yüksek bir topluluğun çevrelerinde pozitif bir değişime sebep olabileceklerini göstermeye yardımcı olacaktır.
Geçmiş Atölyeler
Önceki atölyelerimize (2016-2018) yakından bakın: